Bygbarhed og kvalitet
Inden du går i gang med at bygge, er det vigtigt at have styr på om projektet faktisk er bygbart. Hvis det ikke kan bygges på computeren, så kan det heller ikke bygges i virkeligheden. Opdager du det, før du tager første spadestik, kan du spare mange penge.
I dag bruges 3D-modeller ikke kun til at udarbejde et tegningsgrundlag for udførelsen – de kan også med fordel bruges til præcis beregning af mængder i udbudsmateriale, til planlægning og til at estimere en pris. Det er derfor bydende nødvendigt at have 3D-modeller af ordentlig kvalitet og bygbarhed.
BIM-evalueringens kriterier og fokuspunkter.
Oversigt over de 3D-modeller der indgår i BIM-modellen og er kontrolleret.
Grafisk visning af ændringer i informationsniveau (LOD). Er dine modeller så detaljerede som de bør være på nuværende tidspunkt?
Hvilke kriterier opfylder modellen og hvilke dele mangler arbejde?
Udvikling i antal objekter. Dine modeller skulle gerne blive mere detaljerede med tiden. Gør de det?
Overblik over 3D-modellers kvalitet og bygbarhed
Exigo tilbyder rådgivning i forhold til BIM-modellernes kvalitet og bygbarhed. Her kan vi bl.a. fungere som uvildig tredjepart, der kan eftertjekke rådgivers materiale, inden byggeriet går i gang, eller vi kan styre hele BIM-processen for dig.
Læs også, hvordan vi kan give dig overblik over tid og økonomi på dit projekt.
Når Exigo hjælper dig med fx BIM-evaluering og kollisionskontrol, kan du få de løbende resultater af vores analyser i et visuelt dashboard.
Her kan du følge fx:
- hvor mange fejl vi finder på de enkelte typer bygningsdele
- hvilke elementer der er modelleret eller navngivet forkert
- hvilke områder der har mange kollisioner og hvor alvorlige disse kollisioner er
- 3D-modellernes informationsniveau – Level-of-Development (LOD)
På den måde kan du visuelt følge mængden af fejl skrumpe i takt med, at de bliver udbedret. Du får også mulighed for at gribe ind, hvis ikke situationen bliver bedre.
Typiske projekteringssvigt
Bygningsstyrelsen har udarbejdet en guide til typiske projekteringssvigt som udpeger områder bygherre skal være særligt opmærksom på i forhold til projektmateriale og udførelse. Exigos intelligente dashboards giver dig overblik over en række af disse markører for projekteringssvigt.
Byggeriets IKT kan være svært at overskue, og manglende færdigheder gør det svært at spotte fejl og mangler. Med en grafisk visning får du hurtigt syn for sagen og er bedre rustet til at tage snakken med rådgiver.
BIM-evaluering
Ufærdige og udetaljerede 3D-modeller er kun til pynt.
Hvis du skal kunne bruge en 3D-model til at planlægge og koordinere et byggeprojekt, er det vigtigt at de modeller, du bruger, har den rette detaljegrad, integrerer de forskellige fagmodeller og er kontrolleret for aktionskrævende kollisioner.
Vi har udviklet avancerede computer-programmer, der automatisk kan sortere resultaterne fra den digitale kollisionskontrol. Det betyder at vores kollisionskontroller i dag udføres 4-5 gange hurtigere, sammenlignet med de ældre metoder som din projekterende rådgiver sandsynligvis bruger. Vi kan derfor holde dig opdateret med projekteringens reelle fremdrift og koordineringsgrad fx ugentligt eller månedligt, uden at det koster alverden.
Læs mere om vores ydelser i bygbarhedsanalyse.
Kollisionskontrol
Når vi laver kollisionskontrol sikrer vi at de forskellige fagmodeller er blevet koordineret og koordineret korrekt. Så undgår du ubehagelige overraskelser på byggepladsen og de efterfølgende slåskampe om ansvar.
Vi giver dig en oversigt over hvor mange kollisioner der er, hvor kritiske de er, og præcis hvor de befinder sig. Med en tydelig visualisering af de enkelte kollisioner, kan de ansvarlige for fagmodellerne straks gå i gang med udbedringsarbejdet.
Kollisionerne opdeler vi i tre kategorier:
- mindre kollisioner (X1)
- betydelige kollisioner (X2)
- alvorlige kollisioner (X3)
Modelleringsteknik
Det er vigtigt, at 3D-bygningsmodellerne opbygges som de skal bygges i virkeligheden. Ellers bliver de umulige at arbejde ud fra.
Derfor analyserer vi modelleringsteknikken og tjekker fx modellering af samlinger, lagopdeling og placering af elementer.
Vi følger løbende op, så du kan følge med i om fejlene udbedres eller ej.
Informationsniveau
Har dine 3D-modeller det tiltænkte informationsniveau?
For hver fase i projektet tjekker vi hvor langt de enkelte fagmodeller er nået i forhold til det aftalte informationsniveau (Level of Development). Resultaterne af den løbende analyse visualiseres i et dashboard, så du kan følge med i, om informationsniveauet stiger som det skal og se hvilke modeller der er bagefter.
Struktur, klassifikation og kodning
Fundamentet for 3D-bygningsmodellens brugbarhed er en god – og helst helt fejlfri – struktur, klassifikation og kodning af elementernes egenskabsdata. Jo tidligere i projekteringen du får styr på dette, des bedre bliver dit endelige projektmateriale.
Her tjekker vi om objekter er navngivet korrekt og systematisk og om de er klassificeret korrekt i forhold til den valgte standard.
Kollisionskontrol for bygherrer og entreprenører
Også entreprenører – og især som totalentreprenør – giver kollisionskontrol værdi og mindsker risiko. Mange entreprenører oplever, at de filer de modtager fra rådgiver (Tekla, Revit, IFC) er vanskelige at håndtere og gennemskue kvaliteten af.
Se med i videoen hvor Thomas Høyer fortæller om, hvordan han som entreprenør, sikrer sig mod uforudsete omkostninger med kollisionskontrol.
Vores erfaring viser, at vores kunder kan spare minimum 20% i uforudsete omkostninger med løbende kollisionskontrol.